- Konu Başlıkları
- Gastrit Teşhisi Alanlar Dikkat! Gastrit Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri
- Gastrit Hastaları İçin Beslenme Önerileri - Gastriti Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Gastrit Hastalarının Uzak Durması Gereken Besinler
- Gastriti Olanlar Ne Yemeli? Gastrite Ne İyi Gelir?
- Beslenme Düzeni ve İlaçlı Tedavi ile Gastrit Kontrol Altında Tutulabilir!
Gastrit Teşhisi Alanlar Dikkat! Gastrit Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri
Gastrit, doğru bir beslenme programıyla önemli ölçüde kontrol altına alınabilir. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler, gastrit hastalarının yaşam kalitesini artırmada kritik bir rol oynar. Gastrit belirtilerini hafifletmek ve mideyi korumak için, uygun bir diyet uygulamak önemlidir. Gastriti olanlar ne yememeli, Bakırköy diyetisyen gözüyle bakalım…
[widget-100]
Gastrit Hastaları İçin Beslenme Önerileri - Gastriti Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Gastrit hastaları için beslenme oldukça kritiktir. Gastriti olanlar ne yememeli konusunda uzman önerisi almak gerekir. Gastrit teşhisi konmuş bireylerin semptomlarını yönetmek ve mide sağlığını korumak için şu önerilere dikkat etmeleri gerekir:
Az ve Sık Beslenin: Öğünlerinizi küçük porsiyonlarla tüketin, yemekleri iyi çiğneyerek yavaş yavaş yiyin.
Öğün Atlamayın: Ara öğünleri atlamayın ve sonraki öğünde aşırı yemek yemekten kaçının.
Sigara ve Stresten Uzak Durun: Sigara kullanımı ve stres, gastrit semptomlarını artırabilir.
Aşırı Sıcak veya Soğuk Besinlerden Kaçının: Midenizi tahriş etmemek için ılımlı sıcaklıkta yiyecek ve içecekler tercih edin.
Yeterli Su Tüketin: Günlük su ihtiyacınızı karşılamak mide sağlığı için önemlidir.
Asitli Meyvelerden Kaçının: Portakal, greyfurt, çilek gibi asitli meyveler mide asidini artırabilir.
Gazlı ve Kafeinli İçeceklerden Uzak Durun: Çay, kahve, kola ve alkol gibi içeceklerden kaçının.
Aşırı Yağlı ve Baharatlı Gıdalardan Kaçının: Mideyi zorlayan bu tür besinler gastrit belirtilerini kötüleştirebilir.
Kuru Baklagilleri Dikkatli Tüketin: Şişkinliğe neden oluyorsa, kuru baklagillerden uzak durun.
İlaç Kullanımına Dikkat Edin: Aspirin gibi mide zarını tahriş edebilen ilaçları doktor kontrolünde kullanın.
Eliminasyon Diyeti Uygulayın: Diyetisyen kontrolünde, rahatsızlık veren besinler diyet programınızdan çıkarılabilir. Bilinçsiz diyet yapmaktan kaçının.
Gastrit Hastalarının Uzak Durması Gereken Besinler
Uzman kontrolünde hazırlanan bir gastrit diyet programı ile birlikte aşağıdaki besinlerden kaçınılması önerilir. Gastrit hastaları için öneriler arasında çeşitli besin grupları vardır. Gastriti olanlar ne yememeli diyorsanız:
İçecekler:
Çay, kahve, kakao, çikolata, hazır meyve suları, asitli içecekler, limonata.Şarküteri Ürünleri:
Sucuk, pastırma, yağda kızartılmış et.Kızartmalar:
Yağda kızartılmış hamur işleri (pişi vb.).Ekşi Gıdalar:
Ekşi yoğurtlar, ekşi ve kabuklu meyveler.Baharat ve Soslar:
Ketçap, hardal, sirke gibi baharatlı ve ekşi içerikler.Hazır Gıdalar:
Hazır çorbalar, et suyu çorbalar, tarhana ve domates çorbası.Tatlılar:
Sütlü tatlılar ve meyve kompostoları dışındaki tatlılar.Diğer:
Tahin, pekmez, tahin helvası, turp, salça, zeytin, kurutulmuş meyve.
Gastriti Olanlar Ne Yemeli? Gastrite Ne İyi Gelir?
Gastrit hastaları için beslenme düzenli aralıklarla olmalı, küçük porsiyonlar tercih edilmeli ve yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Mide sağlığınızı destekleyecek aşağıdaki besinler diyetisyen önerisiyle gastrit tedavisinde tüketilebilmektedir:
- Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler:
Koyu yeşil yapraklı sebzeler midenin kendi kendini tedavi etme sürecine destek olan A, C, K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum yönünden zengindir. Gastrit tedavisi ve tekrarlanmaması için; lahana, kuşkonmaz, brüksel lahanası, ıspanak, bezelye, yeşil fasulye gibi sebzeleri beslenme programınıza eklemelisiniz.
- Az Yağlı Proteinler:
Proteinlerin vücutta hasarlı hücrelerin onarılmasına destek olduğundan mide zarının iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Ancak tam yağlı proteinler yerine az yağlı proteinler tercih edilmelidir. Aşırı yağ tüketimi sindirimi zorlayabilir, mide asit üretimini artırabilir ve hatta mide zarındaki iltihaplanmayı ülsere çevirebilir ve kanama riski oluşabilir.
Bu nedenlerde yağlı protein kaynakları yerine; yağsız et, balık, soya ürünleri, baklagiller, az yağlı süt ve yoğurt tüketimi gastrit hastaları için beslenme düzeninde bulundurulmalıdır.
- Flavanoid İçeren Besinler:
Gastritin en yaygın nedenlerinden olan Helicobacter bakterisiyle savaşan flavanoidler, parlak renkli meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Bakteri ile savaşarak belirtilerini azaltır ve gastritin yayılıp ülsere çevrilmesini engeller. Bu sebeple flavanoid bakımından zengin besinlere kereviz, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak, biber, kızılcık gastrit hastaları için beslenme programında yer verilmelidir.
- Probiyotik Besinler:
Özellikle yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi probiyotik gıdalar sindirimi artırıp bağırsak sağlığına iyi gelerek gastrit tedavisinden önerilen gıdalardandır.
- Lif İçeren Besinler
Gastrit hastaları için önerilerimden bir diğeri de bol lifli gıdalar. Lif içeren tam tahıllı gıdalar, fasulye gibi sebzeler, fındık ve omega-3 açısından zengin olan balık tüketimi gastrite iyi gelir.
Beslenme Düzeni ve İlaçlı Tedavi ile Gastrit Kontrol Altında Tutulabilir!
Gastriti olanlar ne yememeli önerileri genel bir rehber niteliği taşır. Ancak, her bireyin beslenme alışkanlıkları ve rahatsızlıkları farklıdır. Belirli gıdalar bazı bireylerde rahatsızlık yaratmazken, başkaları için tetikleyici olabilir. Bu nedenle bir diyetisyen kontrolünde bireye özel bir diyet planı oluşturmak gastrit tedavisinde büyük önem taşır.
Gastrit semptomlarını hafifletmek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için Beslenme Danışmanlığı almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz. Unutmayın, doğru bir diyet programı gastrit tedavisinin temel taşlarından biridir.